Column: Making the right choice |

Column: Making the right choice

Steve Yingling, Tribune sports editor

Multiple-choice tests have been around as long as sliced bread and became a hit long before the New York Yankees did.

While they give unprepared students a fighting chance to pass a test, the teaching method certainly rewards those who know their material.

So how well do you know what is going on in the sports world today?

1. Earlier this month, South Tahoe High softball coach Joann Allister resigned. Why did she leave her team on the eve of their season?

a) She was tired of parents looking over her shoulder while she coached

b) She was fed up with being the only coach who was required to reapply for her job under the Lake Tahoe Unified School District’s new rehiring policy

Recommended Stories For You

c) She wanted her players to be able to focus on softball for the remainder of the season

d) All of the above

2. Why is Japan better than the Major League Baseball players whom the U.S. puts on the field in the World Baseball Classic?

a) The U.S. doesn’t properly prepare its team for the WBC

b) Japan actually has better professional players than the U.S.

c) Japanese players don’t spend their offseasons taking steroids

d) None of the above

3. Why hasn’t Lake Tahoe Community College resumed offering athletic teams?

a) State budget cuts

b) It would be too hard on a soccer coach to pick a team of players who once starred at South Tahoe High

c) The relatively new gymnasium would get too much use by volleyball and basketball teams

d) All of the above

4. Why have all of the one-through-three seeds in the NCAA men’s basketball tournament advanced to the Sweet 16 for the first time?

a) The selection committee correctly seeded the teams

b) St. Mary’s and Florida were left out of the tournament

c) The tournament is becoming more predictable

d) Dick Vitale actually did the seeding

5. Why should Whittell High School test students in extra-curricular activities for drug and alcohol use?

a) The Warriors’ football team made the playoffs last season

b) There is a problem at Douglas High, and Whittell is in the same school district

c) Administrators want students to be held more accountable for their choices

d) Student athletes have too much idle time on bus rides to Battle Mountain

6. Why is President Barack Obama doing so well on his NCAA tournament bracket?

a) He got help from brother-in-law Craig Robinson, who coaches Oregon State

b) He set aside work on the budget to focus on his bracket selections

c) He has a private life that includes being a college basketball fan

d) He has long desired to show that he knows more about basketball than Digger Phelps

7. Why hasn’t South Tahoe High come up with a multipurpose practice facility for its spring athletic teams?

a) It would cost too much

b) The teams would lose anyway

c) The teams don’t play in the fall or winter

d) Big George Ventures hasn’t stepped up to the plate yet

8. Why won’t the Denver Broncos succeed next season?

a) Jay Cutler realizes he isn’t as good as Chiefs’ quarterback Matt Cassel?

b) Josh McDaniels is no Mike Shanahan

c) The new coach and the star quarterback are feuding even before their first game together

d) The team signed too many free agents

9. When will Alex Rodriguez stop talking about his use of steroids?

a) When the Yankees win their next World Series title

b) When his hip heals

c) When he realizes that he made a mistake by not coming clean sooner

d) When a Little Leaguer tells him to shut up

10. Why will a Big East team win the NCAA tournament?

a) Five of the remaining 16 teams are from the conference

b) Vitale picked North Carolina to win the championship

c) Connecticut coach Jim Calhoun makes $1.6 million per year

d) None of the above

To pass, you must answer six questions correctly. For the answers, go to

Answers: 1) d, 2) b, 3) a, 4) a, 5) b, 6) c, 7) a, 8) c, 9) c, 10) a

” Tribune Sports Editor Steve Yingling can be reached at (530) 542-8010 or